100 de ani

În 2013, Cercetașii României sărbătoresc 100 de ani de existență.

Sigla Cercetasi 100

De ce?

Prima dată a fost recunoscută existența Asociației Cercetașii României, la nivel oficial, în anul 1914. În 1912 apăreau primele grupuri de cercetaşi români (în special la Blaj, Braşov, Bucureşti). Cercetașii au avut un rol important în primul război mondial, fiind întotdeauna buni înlocuitori ai exploratorilor sau ai medicilor, telegrafiștilor, curieri, iar în memoria celor decedați în acea perioadă există un monument la Tecuci dedicat Cercetașilor.

În 1913, însă, primii cercetași români au explorat Munții Bucegi complet independent, tot atunci formând primele patrule, și de aceea anul acesta sărbătorim centenarul, prin proiectul național “Scout 100”. Site-ul oficial al evenimentului de la Mogoșoaia este centenar.scout.ro.

În același an 1913 a fost ținută prima conferință despre cercetășie de către Vladimir Ghidionescu, la liceul Lazăr.

Chiar au fost timp de 100 de ani cercetași în România?

În 1937, regele Carol al II-lea a dat un ordin de abolire a asociației cercetașilor. Un an mai târziu a desființat toate partidele politice pentru a avea putere supremă. Cercetășia Românească este reînființată în 1990, sub numele cunoscut azi de “Organizația Națională Cercetașii României”, iar în 1993 este reprimită în Organizaţia Mondială a Mişcării Scout, la a cărei fondare participase în 1922.

Cercetașilor curioși și pasionați de istorie le recomandăm link-urile, care au constituit baza acestui rezumat:

[1] http://ro.wikipedia.org/wiki/Cerceta%C8%99ii_Rom%C3%A2niei

[2] Un blog axat pe Istoria Cercetășiei în România, cu documente istorice și bine pus la punct: http://cercetasia.blogspot.ro/

Leave a Reply

Atentiune: S-ar putea ca ce comentati sa nu apara pe site in prima faza, deoarece comentariile sunt moderate, inainte de a fi publicate. Rabdarea este o virtute in aceste conditii, nu e nevoie sa comentati de mai multe ori ca nu a fost nici o eroare.